εφτάζυμο και διάσημο
το Κρητικό Επτάζυμο παξιμάδι
Παξιµάδι, δυο φορές ψωµί. Το παξιμάδι, αποτελεί γαστρονομικό σήμα κατατεθέν της ελληνικής διατροφής. Σήμερα έχει κατακτήσει την gourmet κουζίνα, ενώ θεωρείται ιδανικό συμπλήρωμα μιας ισορροπημένης δίαιτας.
Γίνεται με ρεβιθάλευρο, το οποίο ζυμώνεται, αφήνεται να ξινίσει και χρησιμοποιείται ως προζύμι. Η ονομασία του προέρχεται από την παραφθορά της λέξης αυτόζυμο, δηλαδή που φουσκώνει μόνο του χωρίς μαγιά ή άλλο τυπικό προζύμι. Παραδοσιακά, επειδή είναι δύσκολο στην παρασκευή του, γίνεται νύχτα, όταν κανείς δεν μπορεί να ακούσει τη νοικοκυρά που το φτιάχνει. Αυτό τον τύπο παξιμαδιού τον συναντάμε συχνότερα στην Κρήτη και λιγότερο σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
Πηγή: vita.gr